autotirgus | biznesam | būvniecība | ceļojumi | finanses | izglītība | lauksaimniecība | mājai | mediji | īpašums | pārtika | parvadājumi | ražošana | skaistums | tehnoloģijas | tiesības | tirdzniecība | veselībai

Jēkabpils apvērsumā traumēts pilsētas tēls

Ne jau tikai domes darbinieki, bet lielākā daļa jēkabpiliešu nespēj noticēt, ka par pilsētas vadītāju ievēlēts Aivars Kraps – politiķis ar pārliecinoši atbaidošāko reputāciju pilsētā, raksta NRA.lv.

Politiskās varas maiņa būtībā nav nekas īpašs, tā pašvaldībās laiku pa laikam gadās. Kad opozīcijai apnīk sēdēt opozīcijā, tā sasola kādam pozīcijā sēdošajam lielus amatus un pārvilina savā pusē.

Deputātei svarīgākas darīšanas

Jēkabpils gadījums ir īpašs ar to, ka šis koalīcijas uzmetējs bija vicemērs, un viņš pats noorganizēja apvērsumu. Faktiski iecēla sevi mēra krēslā bez nopietnas argumentācijas, kāpēc vara maināma. Septiņas balsis par, piecas pret. Vēl vienu balsi izniekoja gados jaunā deputāte Signe Bērziņa, kura pārstāv partiju KPV LV. Viņa sēdē nepiedalījās, taču maldīgi domāt, ka tā bija viņas politiska manifestācija pret netīrām politiskajām spēlēm. Viņa Neatkarīgajai skaidro, ka neieradās privātu iemeslu dēļ, šajā dienā kaut kas jau sen bijis saplānots. Turklāt viņa tāpat nezinot, kurā pusē nostātos, jo tā esot partijas izšķiršanās. Vismaz sarunas brīdī partijas viedoklis attiecībā uz varas maiņu Jēkabpilī viņai nebija komentējams. Taču arī atbildīgāka Bērziņas rīcība, proti, privātu plānu atlikšana un ierašanās uz svarīgo sēdi, neko nebūtu mainījusi, jo vienas balss tāpat pietrūktu, lai Raivis Ragainis saglabātu mēra amatu un pilsētu pasargātu no pamatīga trieciena tās reputācijai.

Kas mēram vainas

Kā Neatkarīgā jau vēstīja, Jēkabpils jaunā domes priekšsēdētāja Aivara Krapa biogrāfijā ir apkaunojoša ainiņa, kurā viņš smagi piedzēries spēļu zālē urinē uz grīdas. Par to viņš tika izmests no partijas Vienotība. Mērs, protams, var teikt, ka notikušais ir pagātnes kļūda, par ko reiz jau atvainojies, un tagad viņš platiem soļiem dodas savā politiskajā nākotnē ar Saskaņas satelītpartijas Gods kalpot mūsu Latvijai starpniecību. Taču viņa nelabvēļi, protams, atkal un atkal velk laukā no pagātnes aizmirstības šo blamāžu un apsaukā par čurājošo puisēnu. Pagaidām svilpšana un ūjināšana notiek tikai internetā. Taču maz ticams, ka šī reputācijas problēma tiks atstāta bez ievērības publiskos pasākumos. Kā pilsētnieki reaģē uz jauniecelto mēru, pirmo reizi varēs vērot jau rīt, jo Jēkabpilī notiks 4. maija Brīvības svētku parāde, kurā Aivaram Krapam nāksies runāt. Katru gadu bruņoto spēku diena norit kādā no Latvijas novadiem, un šogad tas gods ticis Jēkabpilij. Jau pieteikts, ka klātesošos uzrunās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps.

Pārāk liela apetīte

Protams, ar vai bez svilpieniem, svētki kaut kā tiks pārdzīvoti, bet par tālāko darbu pašvaldībā lielam optimismam nav pamata. No amata atkāpusies arī līdzšinējā mēra otrā vietniece Līga Kļaviņa:

«Es nevēlos strādāt tādā vairākuma «komandā», kas tiek balstīta uz aizkulišu sarunām, interesēm, intrigām un solījumu nepildīšanu. Ja deputāts liek savu parakstu uz dokumenta, uz koalīcijas vai jebkāda cita līguma, tad viņš uzņemas atbildību par sevi, saviem lēmumiem un saviem solījumiem – gan jēkabpiliešu, gan savu kolēģu priekšā (..) Mana darbība politikā vienmēr ir bijusi balstīta uz uzticēšanos dotajam vārdam. Tāpēc būt priekšsēdētāja vietnieces amatā jaunajā situācijā es neuzskatu par iespējamu.»

Arī citās pašvaldībās ir bijuši gadījumi, kad pozīcija ar opozīciju apmainās vietām un tad pēc laika tas notiek atkārtoti. Vai tas būtu iespējams Jēkabpils gadījumā, gāztais mērs R. Ragainis šaubās: «Viņu apetīte ir pārāk liela. Grib gan amatus, gan darbus.» Respektīvi, politiskās tirgošanās iespējas esot izsmeltas, un eksmērs pat brīnās, kā tik ilgi izdevies noturēties pie varas pēc tam, kad viens no koalīcijas atbalstītājiem – deputāts Andris Rutko – aizgāja ar sirdi.

Tātad šobrīd pastāv visai liela iespēja, ka jaunajai domes pozīcijai izdosies nostrādāt līdz pat sasaukuma beigām – nākamās vēlēšanas 2021. gadā. Ja vien deputāti paši savā starpā nespēs ko sadalīt vai arī kāds no Krapa septītnieka neattapsies, ka vadoņa reputācijas problēma aizskar arī pilsētas tēla godu un cieņu.

Balsojums par Aivaru Krapu mēra amatā

PAR

Broņislavs Ivanovskis

Aivars Kraps

Kristīne Ozola

Leonīds Salcevičs

Aleksandrs Deinis

Nikolajs Anuškevičs

Māris Dimants

PRET

Raivis Ragainis

Andrejs Gavrilovs

Mārtiņš Svilis

Aigars Nitišs

Līga Kļaviņa

Imants Vīksne

Foto: F64

Pievienot komentāru