autotirgus | biznesam | būvniecība | ceļojumi | finanses | izglītība | lauksaimniecība | mājai | mediji | īpašums | pārtika | parvadājumi | ražošana | skaistums | tehnoloģijas | tiesības | tirdzniecība | veselībai

Pētijums: Reizi gadā internetā iepērkas gandrīz katrs Latvijas iedzīvotājs

Iepirkšanās internetā Latvijā ik gadu kļūst arvien populārāka. Tā jau šobrīd 89% iedzīvotāju internetā iepērkas vismaz reizi gadā, liecina Swedbank Finanšu institūta veiktā pētījuma* dati. No tiem vairāk nekā trešdaļa (39%) internetā iepērkas vismaz reizi mēnesī, kas ir uz pusi vairāk nekā pirms pieciem gadiem. Kā galvenās priekšrocības pirkumiem internetā iedzīvotāji uzskata iespēju iepirkties jebkurā sev vēlamā laikā (69%), turklāt neizejot no mājām (61%). Gandrīz tikpat pievilcīgas pircējiem šķiet interneta veikalu cenas (59%) un iespēja ērti salīdzināt dažādu veikalu piedāvājumus (56%). Taču iedzīvotāji atzīst, ka internetā pirkumus veiktu vēl biežāk, ja būtu pieejams plašāks preču sortiments (44%), īpaši pārtikas izvēlē.

Aptaujas dati rāda, ka lielākā daļa (57%) Latvijas iedzīvotāju vienlīdz bieži iepērkas kā Latvijas, tā ārzemju internetveikalos. Savukārt trešdaļa jeb 27% iedzīvotāju parasti iepērkas tieši Latvijas internetveikalos. Visbiežāk internetā iepērkas iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 gadiem.

Visbiežāk pērk apdrošināšanu, biļetes uz pasākumiem un apģērbu; trūkst piedāvājuma pārtikas segmentā

Latvijas iedzīvotāji internetā visbiežāk iegādājas apdrošināšanu (57%), biļetes uz izklaides pasākumiem (49%), sadzīves elektroniku (47%), kā arī apavus un apģērbus (47%) un datortehniku (35%). Vīrieši izteikti biežāk nekā sievietes internetā pērk apdrošināšanu, elektronikas preces un sporta inventāru, turpretī sievietes – apģērbu, apavus un kosmētiku.

Pagaidām vēl maz izplatīta ir pārtikas iegāde internetā – šādus pirkumus veic vien 5% interneta veikalu klientu. Vienlaikus pārtika ir tā preču grupa, attiecībā uz kuru patērētāji sagaida vislielākos sortimenta uzlabojumus no interneta veikalu puses. 26% interneta veikalu klientu norādījuši, ka labprāt pirktu pārtiku internetā, ja vien interneta veikalu piedāvājums šajā preču grupā uzlabotos. Turklāt zīmīgi, ka izteikti biežāk pārtikas produktu piedāvājuma trūkumu internetā akcentē tie iedzīvotāji, kuri regulāri iepērkas tikai Latvijas internetveikalos. Salīdzinot ar pasaules tendencēm, tad pārtikas pirkšana citās valstīs ir kļuvusi teju par ikdienu.

Biežāk iepirkties internetā iedzīvotājus mudinātu bezmaksas preču piegāde (51%), plašāks preču sortiments (44%), kā arī iespēja bez maksas nosūtīt pirkumu atpakaļ pārdevējam (33%) un vienkāršākas pirkuma apmaksas iespējas (33%). Šobrīd lielākā daļa (58%) respondentu norāda, ka par pirkumu norēķinās tā iegādes brīdī, bet tikai 11% apmaksu veic pirkumu saņemot.

“Lai gan interneta veikali nav jaunums, tikai pēdējos gados interneta tirdzniecība pasaulē, tostarp Latvijā, sākusi nopietni palielināt pārdošanas apjomus, un faktiski katrs mazumtirdzniecības veikals jau ne tikai izveido savu mājaslapu, bet cenšas atvērt arī e-veikalu. Internetveikala izveidošana palīdz uzņēmumam paplašināties gan ģeogrāfiski, palielinot savu konkurētspēju, gan arī strādāt 24 stundas diennaktī. Iemesls interneta tirdzniecības sekmīgai attīstībai arī nākotnē ir iepirkšanās ērtums, ātrums, sortiments, cena, iespēja salīdzināt, izpētīt un iepazīties ar ļoti plašu atsauksmju klāstu. Tāpēc, lai veicinātu mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēju e-vidē,Swedbank Finanšu institūts sadarbībā ar uzņēmumu Mozello no septembra piedāvā vienkāršu un ērtu rīku uzņēmējiem sava internetveikala izveidošanai. Tas pieejams uzņēmumu tīklā Swedbank Business Network,” saka Reinis Jansons, Swedbank Finanšu institūta vadītājs.

Tagad ikviens uzņēmums – Swedbank klients – var ērti un izdevīgi izveidot savu internetveikalu, izmantojot Latvijā uzņēmēju tīkla Swedbank Business Network jauno rīku. Galvenais ieguvums uzņēmumam ir iespēja izveidot savu internetveikalu bez tehniskās integrēšanas un piesaistītiem IT resursiem. Internetveikalam ir iespējams pievienot e-maksāšanas rīkus no Swedbank maksājuma portāla, atbilstoši klienta profilam – maksājumi ar karti, ar pieslēgumu internetbankai vai PayPal.

Mājas lapu izstrādes platformas Mozello izveidotājs Kārlis Blūmentāls stāsta: “Mūsdienu patērētāji kļūst arvien prasīgāki, zinošāki un nepacietīgāki, tādēļ, lai saglabātu konkurētspēju un pilnībā izmantotu potenciālu, uzņēmējiem nāksies pielāgoties un kļūt pieejamiem internetā. Šādu tendenci novērojam arī savā darbībā ik dienu, kad redzam, kā ar Mozello platformas palīdzību top arvien jauni internetveikali. Pasaule paliek aizvien mobilāka, un tas notiek arī iepirkšanās vidē, kur patērētāji sagaida ērtu un vienkāršu iepirkšanos arī mobilajās ierīcēs, ko automātiski uzņēmējam nodrošina internetveikala izveide Mozello platformā. Pozitīvi ir tas, ka pateicoties platformām kā Mozello, tirdzniecība internetā ir kļuvusi pieejama arī ikvienam mazajam uzņēmējam. Tiem ir iespēja bez jebkādām priekšzināšanām ātri un vienkārši atvērt savu internetveikalu un sasniegt ne tikai Latvijas, bet arī globālā tirgus patērētājus, bez milzīga sākuma kapitāla ieguldījuma.”

Andris Kalviņš, Coffee Time īpašnieks dalās atziņās par internetveikala izveidi: “Coffee Timepamatdarbība ir kafijas un kafijas automātu tirdzniecība. Ar laiku, lai paplašinātu privāto klientu loku, vēlējāmies attīstīt arī pārdošanu internetā, tomēr saskārāmies ar grūtībām, piemēram, kā atrast un attīstīt piemērotāko platformu, un, protams, cik tas maksās. Nolēmu izmēģināt uzņēmēju tīklā Swedbank Business Network pieejamo risinājumu. Esmu ļoti apmierināts – šāds piedāvājums ir ļoti parocīgs un finansiāli izdevīgs. Proti, šis risinājums neprasa lielus finansiālus ieguldījumus, un arī pašam tirgotājam viss ir ļoti skaidri saprotams. Noteikti iesaku arī citiem izmantot šo Swedbank piedāvājumu!”

Foto:Unsplash/https://pixabay.com/en/users/Unsplash-242387//https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Pievienot komentāru